Monday, March 14, 2005

Moje biosféra

Biosféra je v podstatě takový malý soběstačný svět s uzavřeným koloběhem živin.



Kdysi dávno jsem narazil na stránky, které popisují, jak si takovou biosféru vyrobit doma. Nemůže se to samozřejmě vyrovnat profíkům, ale největší radost má člověk stejně z toho, co si vyrobí sám ;-).



Takže jsem asi před půl rokem vzal litrovou sklenici, naplnil ji vodou, naházel do ní vláknité řasy, které se mi zrovna v tu dobu přemnožily v akvárku, zavřel to pevně víčkem a postavil za okno.



Bohužel jsem si v průběhu nedělal žádnou dokumentaci. Řasy prošly vývojem, nejprve plavaly nahoře, nadnášeny bublinkami kyslíku, pak se uklidnily a zatím sedí dole, patrně se drží několika kamínků, které tam jsou. S řasami se do biosféry dostali i šneci okružáci. Adaptace na nové prostředí měla své oběti, 8 spáchalo protestní sebevraždu vylezením z vody (jejich prázdné ulity jsou vidět v hrdle láhve na jedné z fotek). V současnosti prolézají řasy dva jedinci.. Občas se vodou mihne ještě blíže neidentifikovatelný plankton, asi buchanka, i když už jsem ho vlastně dlouho neviděl ...



Mluvím o té láhvi vlevo, ta vpravo je čerstvě založený pokus se sladkovodními řasami v mořské vodě, který momentálně nevypadá moc dobře.



biosféra1



biosféra2



biosféra-detail


Řasy rostou z živin ve vodě (plus sluneční světlo, samozřejmě), šneci žerou řasy, bakterie rozkládají šnečí hovínka na živiny, a tak pořád dokola ...

No comments:

Post a Comment