Thursday, November 9, 2006

budoucnost linuxu (plky)

V současnosti má linux na desktopu tak 1% podíl a to možná ještě přeháním. Jak by to s linuxem vypadalo, kdyby měl 50% podíl?


Co taková základní věc jako jsou mirrory? Dneska je většina mirrorů vyhrazený prostor na serveru nějaké univerzity apod. Protože je nás jenom pár, je linuxový traffic zanedbatelný nebo přinejmenším snesitelný. Až se zestonásobí budou ještě tyto instituce ochotny linux dotovat? Možná v případě úplně nekomerčních projektů (Debian) ano, ale co třeba free verze Mandrivy/Fedora/SUSE? Neřeknou si spíš "stejně jako nedáváme prostor Microsoftu, nebudeme dávat prostor distrům, které si mohou zaplatit vlastní servery?".

Navíc je potřeba počítat s tím, že v případě významnějšího rozšíření linuxu pro něj bude daleko více aplikací. Samozřejmě ale budou vznikat další linuxová distra, takže nelze čekat, že tvůrci aplikací budou vytvářet balíčky pro všechny. Současné repozitáře se buďto řádově nafouknou (tj. další nároky na výše uvedené servery) nebo bude muset přijít jiné řešení - standardizace balíčků? Vytváření balíčků-wrapperů, při jejichž instalaci se program stáhne z www autora a ošetří dle potřeby distribuce - podobně jako microsoftí fonty dnes?
Dočkáme se distribuce updatů přes bittorrent nebo celé distribuce na torrentu založené - torrentlinuxu?
Nebo jenom plkám a v době, kdy bude míl linux podíl na desktopu 50 % budou pidlibajty diskového prosturu a potřebný bandwidth za korunu?

No comments:

Post a Comment