Monday, June 29, 2009

Hackovani Canon Powershot A590IS

Jak jste zajisté z titulku poznali, nechal jsem se nedávno přesvědčit ke koupi Canonu A590. Jedním z jeho pozitiv je i hackovatelnost pomocí CHDK.


Na foťáku mi celkem dost vadilo, že si (a to ani v manuálním režimu) nepamatuje nastavení makra a já přitom makro používám celkem dost.

Zatím jsem se nedostal k pokusu ukládat tohle nastavení, ale už mám řešení, které mi v 95% případů vyhovuje. Následující skript je nastaven na spuštění při startu. Pokud zjistí, že je ovládací kolečko nastaveno na P a zároveň je foťák ve fotícím režimu, zmáčkne 2x dolů, čímž nastaví makro režim.


--[[
@title Default Script
@param a Dial position
@default a 0
--]]
modestrings={
'AUTO',
'P',
'TV',
'AV',
'M',
'PORTRAIT',
'NIGHT',
'LANDSCAPE',
'VIDEO_STD',
'VIDEO_SPEED',
'VIDEO_COMPACT',
'VIDEO_MY_COLORS',
'VIDEO_COLOR_ACCENT',
'VIDEO_COLOR_SWAP',
'STITCH',
'MY_COLORS',
'SCN_WATER',
'SCN_NIGHT',
'SCN_CHILD',
'SCN_PARTY',
'SCN_GRASS',
'SCN_SNOW',
'SCN_BEACH',
'SCN_FIREWORK',
'SCN_COLOR_ACCENT',
'SCN_COLOR_SWAP',
'VIDEO_HIRES',
'SCN_AQUARIUM',
'COLOR_ACCENT',
'SCN_NIGHT1',
'SCN_ISO_3200',
'SCN_SPORT',
'SCN_KIDS_PETS',
'INDOOR',
'KIDS_PETS',
'NIGHT_SNAPSHOT',
'DIGITAL_MACRO',
'SCN_FOLIAGE',
'VIDEO_TIME_LAPSE',
'SCN_INDOOR',
'SCN_PORTRAIT',
'SUPER_MACRO',
'VIDEO_PORTRAIT',
'VIDEO_NIGHT',
'VIDEO_INDOOR',
'VIDEO_FOLIAGE',
'VIDEO_SNOW',
'VIDEO_BEACH',
'VIDEO_AQUARIUM',
'VIDEO_SUPER_MACRO',
'VIDEO_STITCH',
'VIDEO_MANUAL',
'SPORTS',
}
sleep( 500 )
is_record,is_video,mode=get_mode()
if (tostring(modestrings[bitand(mode,0xFF)])=="P" and is_record) then
click("down")
sleep( 40 )
click("down")
sleep( 40 )
end
exit_alt()

Friday, June 26, 2009

Kmail est mort. Vive le Thunderbird!

Po letech pohár trpělivosti přetekl.



Z nějakého důvodu se mi při každém spuštění Kmailu začaly znovuvytvářet indexy, což zabere asi dvě hodiny, během nichž se s Kmailem (a na notebooku s pomalým diskem tím pádem i se zbytkem OS) nedá pracovat: Můj bug je pravděpodobně duplikátem
pět let starého bugu.


Je-li nainstalován na oddílu s reiserfs bez acl, sežere kmail spoustu CPU a IO při přijetí každého mailu: Huge disk activity when mail is written locally Rok a půl bez odezvy. Jeden z důvodů proč jsem downgradoval na ext3.

Kmail + IMAP = tragédie. Při stahování zpráv z IMAP serveru Kmail stáhne zprávu, smaže ji na serveru a pak ji zase na server nahraje. Co se asi stane při zabití Kmailu si dovedete představit: Messages in IMAP folders disappear and reappear during mail check Tři a půl roku.

Rychlé hledání ve složce s více než 5000 maily způsobí masivní vytížení CPU a prakticky znemožní práci s programem: alternative color in KListView cause slowness when using KListViewSearchLine in 20k+ items Rok a půl. (možná opraveno v KDE4)

Monday, June 15, 2009

Víkendové akce

Víkendové akce:


Zklamáním byl Den Kozla s tradičními českými řemesly. Akce se proměnila v další hudební festival - kravál (ví někdo, proč je na koncertech hudba tak strašně nahlas?), davy lidí, fronty všude. Prohlídka pivovaru nic moc, průvodkyně už toho měla za ten den asi hodně, vyprávěla nepříliš zajímavě a s minimem technických detailů.

Naopak pochvalu si zaslouží Rugby Club Říčany za svůj Dětský den. Sice bylo očividné, že jejich soutěže mají především motivovat děti k zájmu o rugby, ale byly zábavné a dobře pořadatelsky zvládnuté.

Thursday, June 11, 2009

KDE4.3beta2@opensolaris2009.06

Portování KDE4.3 na (Open)Solaris se poslední dobou docela daří, po dlouhých měsících jsem se od opuštění KDE4.1.3 dostal přes login :-) Spousta věcí je ale ještě rozbitá. Následuje screenshot.